„Ясно е, че искат да ме махнат по политически причини, но поне да го направят така, че да изглежда истинско!“. Това емоционално мнение сподели на пресконференция директорът на драматичния театър Орлин Дяков и съобщи, че е подал официално възражение. Както „Утро“ писа, на 30 март се проведе конкурсът за директорското място в ДТ „Сава Огнянов“. Резултатите, засега неофициални, сочат, че на първо място е класиран Боян Иванов, втори остава Дяков, а трета е актрисата Дина Шошева. Все още министърът на културата Атанас Атанасов не е подписал нито протокола, нито заповед за назначението на новия директор. 
Своите възражения срещу начина на провеждане на конкурса Орлин Дяков изложи вчера. Според него не са малко процедурните нарушения, които подлагат на съмнение крайния резултат. Основното сред тях е оформянето на сбора точки, които членовете на комисията поставят в специални оценъчни карти. 
„Обикновено всеки от комисията обявява колко точки е поставил на съответния кандидат, точките се записват в присъствието на всички членове и след това резултатът се оформя в протокол“, обясни Дяков. 
Този път обаче оценъчните карти на всички от комисиите били събрани и изнесени от конкурсната зала, като някъде, неизвестно къде, са оформени протоколите.
„Така на това „тайно място“ могат да се добавят точки на когото трябва“, коментира Дяков. 
Той намира тенденциозност и в това, че за първи път на такъв конкурс (явявал се е досега два пъти) му се отпускат само 10 минути, за да изложи концепцията си, докато другите кандидати са разполагали с повече време. Тенденциозно e била представена и биографията на самия Дяков. От комисията акцентирали върху това, че е завършил русенския Механотехникум със специалност леяр-формовчик. „Интересно, как биха представили Камен Донев, който е завършил същия техникум“, пита Дяков.
Именно вероятността за манипулиране на крайния резултат и пренебрегването на правилата са причина Орлин Дяков офицално да оспори конкурса. От 9 проведени конкурса за театрални директори за 7 има депозирани възражения до министъра на културата и до председателя на парламентарната комисия по култура. 
„Моите надежди са да се спре процедурата и да се обяви нов конкурс“, каза Дяков, като призна, че не е сигурен дали самият той би се кандидатирал отново.
„Истината е, че оставям театъра в перфектно финансово и имиджово състояние - за миналата година финансовият ни план е преизпълнен, имаме 8 участия във фестивали, 5 номинации и две награди. Според оценката на МК за 2019 г. отпреди пандемията русенският театър е на пето място в страната след Народния театър, Театъра на армията, Сатиричния и пловдивския театър, а по точки сме на трето място“, каза Дяков. И уточни: „Не съм венчан за това директорство. Но аз съм десен човек, всички знаят това и за мен беше ясно, че в един момент ще ме свалят. Но не исках да е по този начин, още повече, че аз не съм политическо назначение, а съм печелил два конкурса - първия при правителството на Пламен Орешарски“. На въпрос на „Утро“ дали не намира все пак и своето назначение за политическо - през януари 2012 година, когато тогавашният шеф на театъра Рашко Младенов бе уволнен от министър Вежди Рашидов, Дяков отговори: „Рашко не беше уволнен, а пенсиониран, защото очевидно не успя да се справи и доведе театъра до финансов колапс“. 
Орлин Дяков смята, че едва ли някой „ще позволи този театър да бъде на трето място в България“. Затова според него е редно такъв конкурс да се провежда в града, където работи театърът, като 70% от комисията да са местни представители, а само 30% - от София. Впрочем това е другото негово огорчение.
„Очаквах, че представителят на Общината - зам.-кметът Енчо Енчев, ще спази ангажимента, поет пред мен от кмета Пенчо Милков: да каже „Ние работим добре с Орлин Дяков“. А той каза само: „Ние ще работим с всеки, който комисията избере за директор, няма значение кой ще бъде той“. Това едва ли щеше да промени изхода на конкурса, но щеше да има поне едно честно нещо в него“, обясни директорът. 
В крайна сметка той ще приеме крайното решение, което ще подпише министър Атанасов.
„Не искам дандании и сътресения“, увери Дяков и обясни, че заради това е прибрал подписката, в която актьори и работещи в театъра се бяха подписали в негова защита. „Няма да я покажа на никого, за да няма репресии по отношение на колеги“, добави Дяков, като каза, че когато разбрал за пресконференцията, спечелилият неофициално директорското място Боян Иванов му се обадил „да му се кара“.