„Синият цвят на Алсу и приятели“ се нарича общата изложба на 70 деца с аутизъм, която беше открита вчера  в библиотека „Любен Каравелов“ и ще остане там до събота. Инициативата е на сдруженията „Дунавско сияние“ и „Родители на деца и възрастни с аутизъм“ и е посветена на отбелязания в събота Световен ден за информираността за аутизъм.
Водещ автор в изложбата е дванадесетгодишната родена в Крим и живеещата от няколко години със семейството си в Берковица Алсу Пейчева, която участва с 32 творби. Алсу е едно от децата с аутизъм, което показва как вижда света с рисунките си и вече е печелило много национални и международни награди. Две от тях са с русенски адрес - от конкурса „Моят Левски“, организиран миналата година от тукашния Военен клуб, и от международния онлайн конкурс „Приказният свят на природата“ на „Дунавско сияние“.
В експозицията Русе е представен от Илиян Илиев /6 г./, Милен Радулов /14 г./, Емма Борисова /8 г./, Диана Гарабедян /25 г./ и Илиян Цветанов /16 г./. Нейни куратори са двама признати русенски художници - Дилян Хубанов и Цветан Симеонов.