Регионалният исторически музей спечели приза „Музей на годината“ 2021 г. в традиционните награди „Наследство“ на Сдружение „Български музеи“. Отличието бе присъдено за номинацията „Разкази за Средновековието“ - обновените зали „Червен“ и „Духовност“ в сградата на пл. „Ал. Батенберг“ 3 и създаването на образователен модул.
Кандидатурата на русенския музей, който за пръв път участва в наградите „Наследство“, обхвана два проекта, реализирани през миналата година - „Разказ за Средновековието със средствата на Новата музеология. Редизайн на експозиция „Иваново-Червен“, който бе реализиран по повод 800 години от създаването на Скалния манастир „Св. Архангел Михаил“ край Иваново, подкрепен от Министерството на културата и „800 години Ивановски скални църкви: Ломският отшелник“, финансиран по програма „Култура“ на Община Русе.
Новият дизайн на експозицията Иваново и Червен е конструиран чрез принципите на т. нар. Нова музеология, в която посетителят излиза от ролята на пасивен наблюдател и разчита заложените послания сам. Концепцията включва както промяна в интериора, така и в структурата и организацията на музейното повествование.  
Проектът за създаване на образователен модул и помагало визуализира средновековното богатство на региона и разкрива елементи от културата, вярванията и начина на живот на хората през средните векове.