Началният учител в основно училище „Св. Климент Охридски“ в Сваленик Игрил Братованов поведе децата от горните класове в екологична акция, която се превърна в открит урок за възрастните. Учениците от 5, 6 и 7 клас се включиха в почистването на близо 2 километра от отклонението за селото от главния път Русе-Разград, навлязоха и в гората в местността Батаклията и измъкнаха 60-70 чувала всевъзможни отпадъци.
Гората е пълна с пластмаса, как горските търпят това? Намерихме бидони, туби, всевъзможни бутилки, гуми... Идват ловци - хвърлят си боклуците. Идват дървосекачи - също. Случва се и торбички с домашни отпадъци да се изхвърлят от преминаващи коли. И целият район става сметище. Как е възможно това, нали всички искаме чиста природа, възмущава се Игрил Братованов. 
Включването на децата в своеобразното практическо зелено училище е подкрепено от директора на училището Имрен Хабилова, помощ в извозването на боклука са оказали местният земеделски производител Калоян Кънев и кметът на Сваленик Николай Димков.
Има още много за чистене, около разклона за главния път е грозно и страшно. Дано се намери кой да събере безбройните боклуци и след това повече хора да пазят природата наистина, а не само с призиви и харесвания във фейсбук, пожела си учителят Братованов.