„Мъчно ми е. Големият приятел Ради Неделчев, част от младостта и живота, ни си отиде. Светлина по пътя му. Сбогом, Ради!“. Така се сбогува във фейсбук известната русенска художничка Василка Монева с друг голям творец - Ради Неделчев, който на 1 април навърши 84 години.
Ради Неделчев е роден в Езерче. Идва в Русе през 1954 година и той става градът на живота му. Критиката го определя като безспорен наивист, работещ в областта на композицията и портрета. От 1965 година участва в общи художествени изложби и изложби в чужбина: Женева, Париж, Мюнхен, Прага, Москва, Токио, Загреб, Атина, Монреал, Вашингтон и др. Има самостоятелни изложби в Морж /Швейцария/, Будапеща, Берлин, Париж и в много български галерии.
Признанието идва още през 1971 г., когато на световна изложба на наивистите в град Морж Неделчев печели втора награда. По-късно негови творби са откупени и днес са в колекцията на парижкия музей „Анри Русо - Митничаря“. Носител е на много български отличия и награди. Негови творби са притежание на НХГ, СГХГ, други големи галерии в страната и множество частни колекции в чужбина. 
Преди четири години художникът отпразнува 80-годишния си юбилей с изложба в Художествената галерия и това се оказа последната му голяма артистична изява.
„Утро“ изказва съболезнования на близките му!