Войната в Украйна удари множество бизнеси и вдигна цените на основни продукти, но покрай всички отрицателни последици изглежда ще има поне една добра - това лято ще се радваме на изобилие от евтини вносни плодове. Както съобщиха местни овощари, без руския пазар в Европа се очаква свръхпроизводство на плодове, които трудно биха били пласирани на нови клиенти. И част от тях ще се насочат към България, подбивайки цените на родните производители, но пък радвайки купувачите.
Макар износът на плодове за Русия да е забранен още след анексирането на Крим, досега търговците са намирали вратички, основно чрез продажби на клиенти в Беларус, които после се препродават в Русия. Тази вратичка вече е затворена, тъй като и Беларус е под санкции. Държави като Турция, Сърбия, Македония, които не са в Европейския съюз, продължиха да продават в Русия и доскоро са използвани като междинна дестинация. Но и тази практика е вече прекратена. 
Субсидиите за плодове в Западна Европа са два пъти по-високи, отколкото в България, така че вносът оттам вероятно ще излезе много по-евтино на пазара, отколкото родното производство. Това и досега беше така в много случаи, в първите години след Крим например полски ябълки идваха в България с цена на едро от 8 цента за килограм. Сега е много вероятно тези случаи да се повторят, и то за много по-широк кръг плодове, смятат производителите. 
Практиката досега беше западните производители да продават стоката първо качество в Беларус/Русия, а на нас да пращат второто качество. Но със затварянето на вратичките за продажби в Русия, стоката от Испания, Гърция, Франция и др. големи агропроизводители ще идва не само по-евтина, но и по-добра, предричат фермерите.
А местните овощари са ударени за поредна година от променливото време. През сравнително топлите февруари и март ранните сортове кайсии са започнали сокоотделяне, но при ниските температури през нощта са измръзнали. Ще бъдат загубени между 40 и 90% от насажденията в зависимост от сорта. Поражения има по прасковите, основно на по-ниските места. В добро състояние засега са черешите, така че такива ще има. Дали те обаче ще могат да спечелят ценовата война с вносните плодове, предстои да видим.