Пратка с 16 домашни любимци - кучета и котки, задържа Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) на влизане у нас през Дунав мост. Придружителят на четириногите е представил паспортите им, но се оказало, че данните в тях са непълни и липсват сертификати за превоз. Документите са задържани за допълнителна проверка в ОДБХ-Русе. Наред с това е потърсено съдействие от Икономическа полиция и събраните данни ще бъдат предадени на прокуратурата. До изясняване на случая животните са настанени в приют.
Акцията на Дунав мост е част от координирана проверка на шест гранични пункта в Северна България от Видин до Дуранкулак заради сигнали за зачестили нелегални превози на животни и очевидно е свързана с бежанския поток от Украйна, където до началото на войната масово се отглеждаха домашни любимци. Проверени са около 70 пратки.
Комисията, проверяваща транспортираните животни на Дунав мост, е върнала в мястото на отпътуване още една пратка с домашни любимци (общо 53 кучета и котки), заради несъответствия в предоставените за тях данни. 
На българска територия не е допуснат кон с нередовни документи, превозван от румънски граждани с нелицензиран транспорт от Румъния.
По време на акцията служителите са съдействали на украински бежанци, пътуващи с домашни любимци. В нея на Дунав мост са се включили и екипи на Българския червен кръст.