Театралният режисьор Боян Иванов печели директорския конкурс в русенския театър, научи „Утро“ от няколко независими източника. Новината бе потвърдена и от основния му конкурент - досегашния театрален директор Орлин Дяков.
„Той ме е победил с 35 точки. Няма да обжалвам, няма смисъл - пред съда не мога по закон, а пред министерството е безсмислено“, коментира Дяков пред „Утро“.
„Смятам, че решението е чисто политическо, на практика конкурс нямаше, нещата бяха предрешени. На мен ми зададоха само три въпроса, нямаше истинско събеседване, а председателят на комисията ме похвали, че финансовите показатели на театъра са много добри“, каза още Дяков за „Утро“.
Боян Иванов е класиран на първо място с най-много точки от комисията с председател визуалния артист доц. д-р Венелин Шурелов. Самият Иванов разговаря с „Утро“, но нито отрече, нито потвърди новината, под претекст, че не е получил официалното уведомление от Министерството на културата. От публично достъпната процедура по изслушването на кандидатите обаче става ясно, че той ще се стреми да запази всички фестивални събития, които предстоят в Русенския театър като предстоящия през май национален конкурс за млади театрални режисьори „Слави Шкаров“ и летния фестивал „Живи статуи“.
От Министерството на културата засега публикуваха само запис на конкурсната процедура. Както „Утро“ писа, в състезанието за русенски театрален шеф за втори път участва и актрисата Костадинка (Дина) Шошева.