В изявление с недипломатичен тон председателят на Общинския съвет в Русе Иво Пазарджиев твърдо отхвърли възможността улица „Ниш“, на която се намира Генералното консулство на Русия в Русе, да се преименува на „Героите на Украйна“. Ициниативата е глобална, подета е от украинската група „Ukraine Street“, която пусна петиция в интернет улиците и площадите, на които има руски дипломатически мисии, да носят имена, свързани с Украйна. Посолството на Киев в София я подкрепи, а общинският председател на СДС в Русе Станимир Станчев заяви, че групата на партията в ОбС ще внесе такава докладна.
Според Пазарджиев обаче „ситуацията не бива да се политизира“. Неговият съвет към украинските дипломати, наречени „бодрите, безгрижни и щастливи хора“, е да се погрижат за „синхронизация между ваксините на българските и украинските деца“.
В случай, че промяната на името на улица „Ниш“ бъде приета, живеещите на нея трябва да подменят документите си. Такава вероятност обаче няма - БСП и ВМРО имат мнозинство в Общинския съвет и ако идеята стигне до заседателната зала, ще бъде отхвърлена.