Проектобюджетът е балансиран след задълбочен анализ и експертна оценка на общинските приходи и тяхната събираемост, необичайните и сезонни колебания на приходоизточниците, както и свързаните с пандемичната и външнополитическата обстановка. Това каза кметът Пенчо Милков по време на публичното обсъждане на проектобюджета за 2022 г., което се проведе във вторник вечерта в Пленарна зала. По думите му в разходната част са спазени принципите на икономичност и целесъобразност за постигане на годишните цели и приоритети. Той посочи, че пред общинската администрация стои отговорната задача в контекста на отминаващи и настъпващи кризи да бъде гарантиран нормалният живот на гражданите.
Бюджетът за тази година е 187 798 033 лв., с почти 27,5 млн. лв. повече от миналогодишния. Капиталовият бюджет е увеличен с близо 5 млн. лв., а средствата от държавата за делегирани от нея дейности нарастват с 12 млн. лв. Постъпленията от местни приходи за местни дейности са малко над 61 млн. лв., което е с 10 млн. лв. повече
Основните приоритети са: облагородяване на междублокови пространства, изграждане на паркинги, ремонт на тротоари, паркове, осветление, монтиране на пейки и други елементи. Продължават ремонтите и поддръжката на съществуващи детски и спортни площадки, както и изграждането на достъпна среда и подобряване на енергийната ефективност. Предвидени са средства и за ремонт на общински жилища. Увеличени са средствата за текущи ремонти за подобряване на инфраструктурата в малките населени места. Създаването и поддържането на Общинска полиция също е сред акцентите в проектобюджета, както и подобряване на видеонаблюдението в различни части на града.
Русенската култура и спорт ще бъдат подкрепени с увеличение на заложените средства, като предстои изграждането на нов скейт парк за спортуване на открито и проектиране на велосипедна алея Русе-Николово. Общинската субсидия за читалищна дейност е в двоен размер, увеличава се и помощта за клубовете на пенсионера. Сред приоритетите също са подпомагане на родителството и еднократни помощи за второ дете и близнаци. Предстои откриването на Дневен център за пълнолетни лица с тежки множествени увреждания, Център за подкрепа за лица с психични разстройства и Център за подкрепа за лица с деменция.
От присъстващите в залата граждани бяха зададени редица въпроси, свързани с ремонта на стари и изграждането на нови велоалеи, избирането на омбудсман, качеството и контрола на извършваните ремонтни дейности, озеленяването на терени за сметка на асфалтирани площи. Бяха направени и предложения за увеличаването на средствата за издръжка на Ученическа спортна школа, асфалтиране на площадки в района на бл. „Бачо Киро“, изграждане на паркоместа до бл. „Рубин“ и др.
Проектът на бюджет за 2022 г. предстои да бъде внесен за гласуване на извънредна сесия на Общинския съвет. Информация за него има на интернет страницата на Община Русе.