Задържаният за корупция граничен служител Георги С.Д., който на 26 март беше арeстуван на Дунав мост с подкуп от 30 евро, за да пусне в страната двама българи без зелени сертификати за ваксиниране срещу коронавирус, е разследван не за два, а за 48 подкупа в щатски долари, евро, британски паунди, леи и левове. „Тарифата“ му била плаваща - според човека. Събирането на такса „сертификат“ започнало след 1 октомври миналата година, когато имунизационният паспорт стана задължителен за преминаване на границите в Европа. Парите граничният полицай, постъпил в МВР през 1994 година, вземал, за да си затвори очите при липса на документа.
Все още не сме установили точната сума на поисканите и получени подкупи, тъй като хората, които са ги дали, трябва да бъдат разпитани, каза за „Утро“ окръжният прокурор Георги Георгиев.
Вчера състав на Окръжния съд пусна под домашен арест 56-годишният старши полицай от Гранична полиция до образуване на дело за искане и приемане на подкуп.
Сигнали за корупционната добавка към доходите на дългогодишния граничен служител се получили в края на миналата година в отдел „Вътрешна сигурност“ на МВР. Информацията е пратена и до Окръжна прокуратура, която е образувала досъдебно производство и възложила разследване. След като се установило, че нередовните пътници минават през граничния пункт, когато на смяна е дългогодишният граничен служител Георги С., агенти под прикритие от „Вътрешна сигурност“ влезли в страната от Румъния с кола с номера от близък до Русе град. Шофьорът показал зелен сертификат, но спътниците му казали, че не разполагат с такъв, полицаят ги пуснал срещу 15 лева на човек. И тогава колегите му го арестували. При претърсването на служебната му кабинка на Дунав мост са намерени 150 евро, а в дома му - още 250. Произходът и на тези суми се изяснява.