„В миналото климатичните промени бяха определяни като опасност, но днес те са реалност. Община Русе работи активно за енергийната ефективност и намаляване на въглеродните емисии в транспорта и съм горд, че имаме привилегията да си сътрудничим с научния капацитет на Русенския университет. В резултат на съвместните усилия градът ни отново се доказва като пионер, тъй като в Дома за стари хора „Приста“ вече се използва водородна клетка като алтернативно гориво“. Това каза кметът Пенчо Милков по време на вчерашната национална кръгла маса в Русенския университет за енергийна ефективност и използване на нисковъглеродна енергия в Дунавския регион под патронажа на министър Николай Събев. Форумът бе открит от проф. Велизара Пенчева. Тя и ректорът на университета акад. Христо Белоев бяха негови водещи.
Зам.-кметът Димитър Недев представи основните проекти за декарбонизация на транспорта на общинската администрация. Заедно с РУ, БАН и други партньори  Общината изпълнява т.нар. „водороден проект“ за купуването на 20 автобуса и модернизирането на тласкач, които ще се задвижват от водородни горивни клетки.
Близо 30 000 електромобила трябва да има регистрирани в България до 2026 година. Към момента те са по-малко от 10 000. За собствениците на този вид превозни средства ще има стимулиращи такси и по-ниски данъци, заяви зам.-министърът на транспорта и съобщенията Владимир Върбанов, който също участва в кръглата маса.
„Най-важното е тази конференция да начертае перспективите, каквито имаме от директивите на Европейския съюз за декарбонизация, за екологично чист транспорт“, каза Върбанов.