Административният съд в София област блокира договорената още миналата година продажба на „Нетуоркс България“ на „Виваком“. Както „Утро“ писа, сделката бе атакувана от „Теленор“. Компанията обжалва решението на Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/, че придобиването няма да доведе до прекомерна концентрация на търговска дейност. И магистратите намират, че КЗК не е провела необходимото задълбочено проучване на съответните пазари. Поради което отменят решението на антимонополния орган и връща преписката по делото за ново произнасяне от регулатора, вече при спазване на задължителните указания по тълкуване и прилагане на закона.                 

„Виваком“ и „Нетуоркс“ оповестиха, че е постигнато съгласие за придобиването на четири дружества от русенската група - „Нетуоркс България“, „Онлайн Директ“ ЕООД, „ТВН Дистрибуция България“ ЕООД и „Телко Инфраструктури“ ЕООД, през май миналата година. КЗК разреши сделката през юли, но сега съдът я връща отново близо година назад. 
Какво следва е трудно да се каже, но първо трябва да се изчака 14-дневният срок, в който КЗК може да обжалва това решение на Административен съд София област пред Върховния касационен съд. Предварителният договор между „Виваком“ и „Нетуоркс“ има краен срок за реализиране на сделката и сега той навярно ще бъде прехвърлен. Вчера собственикът на „Нетуоркс“ Свилен Максимов коментира за „Утро“, че изборът е между удължаване на срока на този предварителен договор и неговото прекратяване. По този въпрос обаче двете страни тепърва трябва да разговарят. 
Ако КЗК започне отново проверката, както й предписва съдът, русенският кабелен оператор едва ли ще смени собственика си до края на годината. Анализ на пазара, при това сериозен, за да задоволи изискванията на магистратите, ще отнеме месеци. Ново решение, че няма концентрация на търговска дейност, вероятно би довело и до ново обжалване. А „Теленор“ оспорва със същите основания и други придобивания на „Виваком“, които също са свързани с бъдещия пазарен дял на компанията. 
Забавянето и дори провалът на сделката едва ли ще огорчат клиентите на „Нетуоркс“. Доста русенци посрещнаха новината за продажбата с притеснения, че новия собственик може да влоши обслужването или рязко да вдигне цените. Поне за известно време тези опасения отпадат.