Очакваният от всички русенци рестарт на летището в Щръклево има да преодолява едно солидно препятствие и на този етап не е ясно кога могат да се очакват първите полети. Основният проблем е, че решението за предоставянето на 2,6 млн. лева за тази цел, взето от правителството на 22 декември миналата година, все още не е одобрено от Европейската комисия. Тя трябва да верифицира, че отпусканите пари не представляват държавна помощ. И докато това не стане, Община Русе всъщност не разполага с нито лев от тези средства.                   

„Всичко необходимо за задвижване на процедурата е направено от Община Русе и Министерството на икономиката и не може да се каже, че Еврокомисията бави нещата, тъй като това е процес, по въпроса се води кореспонденция, изискват се и се предоставят документи“, казва кметът Пенчо Милков.
„Ежеседмично сме в Министерството на транспорта, във вторник /днес - б.а./ тук ще идва зам.-министърът на транспорта. Всичко, което Общината трябва да върши, го върши. Измислили сме и по-бърз вариант да се случат нещата, но е още рано да говорим за него“, каза Милков.
Докато се чака решението на Еврокомисията успоредно се правят неща, които са възможни за изпълнение със собствени сили от Общината. Извършва се анализ на устойчивостта на пистата, сложна и скъпа процедура, при която се вземат проби от настилката. Чака се писменият документ за направения анализ, който ще даде класификационно число на настилката (PCN) - показател за възможното натоварване на пистата, нещо абсолютно задължително за издаване на сертификат за използване от по-тежки самолети.
Проучват се и възможностите за доставка на система за сигурност - техника за проверка на багажа и пътниците, за да не се допуска на борда оръжие, взривни вещества и други опасни материали. Според Пенчо Милков такава техника в страната има и е възможно тя да не бъде закупувана, а само наета.
Целта е в момента, в който се даде зелена светлина, да остане само да се запълнят фугите и да се сложи маркировка. Изграждането на ограда може да стане на по-късен етап, тъй като по думите на кмета било възможно достъпът до пистата да бъде ограничаван и по други начини.