Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира развоя на войната в Украйна, признавайки, че Русия все още не е постигнала нито една от своите военни цели. В интервю за CNN във вторник той многократно отказа да изключи опцията за използване на ядрени оръжия. От думите му стана ясно, че това би се случило само ако самото съществуване на неговата страна е застрашено.

На въпрос при какви условия Путин би използвал ядрения капацитет на Русия, Песков отговори:

ако това е екзистенциална заплаха за страната ни, значи може“.

Песков коментира, че Русия не е постигнала желания напредък в т.н. от нея „специална военна операция“. Затова офанзивата продължава „стриктно в съответствие с плановете и целите, които бяха установени предварително“, подчерта още говорителят на Кремъл.

Думите на Песков идват близо четири седмици след нахлуването на Русия в Украйна и на фона на опасенията на Запада, че конфликтът там може да ескалира в ядрена война.

Президентът Владимир Путин миналия месец нареди руските ядрени сили да бъдат приведени в повишена бойна готовност. В съответствие със заповедта руското министерство на отбраната съобщи на 28 февруари, че ракетно-ядрените сили на страната и Северен и Тихоокеански флот са поставени в такъв режим.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш каза на 14 март:

Перспективата за ядрен конфликт, някога немислима, сега отново е в сферата на възможностите“.