Изпълкомът на Българския футболен съюз изключи пет клуба от Русенско в грандиозна чистка, обхванала над 100 клуба в страната, повечето от които подкрепили кандидатурата на Димитър Бербатов за президент на БФС. Дълъг списък от аматьорски клубове са наказани директно заради участието си в конгреса, организиран от бившия нападател на „Манчестър Юнайтед“, като те не само са изключени от БФС, но и отборите им ще бъдат извадени от първенствата, в които играят. Освен тях БФС взе решение за изключване на други основания, което удари и русенски клубове. 
При „Локомотив“ /Русе/, „Левски 2000“ и „Смирненски“ са установени нарушения на Закона за физическото възпитание и спорта, който не допуска в управлението на футболните клубове да има свързани лица. „Спартак 2000“ /Бъзън/ е изключен, тъй като не е вписан в регистъра на Министерството на младежта и спорта, а ФК „Дракончета“ /Русе/ е аут заради неплатен членски внос.
Представители на засегнатите клубове, с които „Утро“ успя да се свърже, изразиха възмущение от начина, по който се взема такова решение в разгара на пролетния полусезон. 
„БФС ни е регистрирал за участие в първенството, приел е всичките ни документи за редовни, платили сме си за картотекиране, за медицински прегледи, тогава нямаше никакъв проблем. А сега изведнъж в средата на втория полусезон сме нередовни“, каза изпълнителният директор на „Локо“ /Русе/ Мартин Йорданов. 
„Имам удостоверения от Министерството на младежта и спорта и от БФС от 2020 г. Това са официални документи, значи съм редовен. А в първенствата участват и отбори на клубове, които не са членове на БФС, например Батин, каза председателят на „Левски  2000“ Цоню Кюранов. 
Разяснения в сложната ситуация вчера внесе председателят на Областния съвет на БФС Димитър Димитров-Кулеманс.
„Локомотив“ /Русе/ запазва статута си в Североизточната трета лига, юношеските формации  продължават участието си в първенствата, включително и отборите на ФК „Левски 2000“. Мачовете на „Смирненски“ и „Бъзън“ са отложени до второ нареждане“, заяви той. 
Тези разяснения обаче породиха нови въпроси.
„Не може с някакво устно указание да се отменя решение на Изпълнителния комитет. До този момент не сме получили никакво официално известие, а се очаквало ново решение в следващите дни. Защо да продължаваме да играем, ако могат всеки момент да ни спрат“, попита Мартин Йорданов.
Както научи „Утро“, двата клуба вероятно ще коригират състава на управителните си органи, за да бъдат изрядни пред закона по изискването за липсата на свързани лица, за което научават едва сега. В управата на „Локо“ са баща и син Младенови, а в УС на „Левски“ е и дъщерята на Цоню Кюранов.