Чудото на българската наука, придобило научни звания за рекордно кратки срокове, се оказа обикновен плагиат. Става дума за Венелин Терзиев, който напоследък е във фокуса на вниманието не само на академичната общност. За най-големия научен скандал в историята на България в национален ефир разказа кореспондентката на БНР в Русе Ася Пенчева. Ето какво чуха слушателите.

Ася ПЕНЧЕВА
кореспондент на БНР в Русе

Година и един месец след първия материал, в който по „Хоризонт“ разказахме за псевдонаучната кариера на лицето Венелин Кръстев Терзиев, има истинска новина. Това, за което сигнализираха години наред учени от Свищов, Русе и Велико Търново, вчера получи своето късче справедливост. 
Преподавателите от трите университетски града писаха до Министерството на образованието и прилагаха доказателства, че лицето Венелин Кръстев Терзиев е преписвал в дисертациите си, прилагаха доказателства и настойчиво молеха висшите администратори да предприемат действия. Малко бавно, много трудно, но е факт решението на Комисията по академична етика. Тя представя доклада си и категоричното становище, че в две от докторантурите си Терзиев е преписвал и не е никакъв „доктор“ и „доктор на науките“. 
Този резултат обаче идва след продължително издирване на арбитри, които да се заемат с четенето на тези псевдонаучни материали, представяни от учителя по химия Терзиев като дисертационни трудове. Законът е такъв, че за всяко от научните направления, в които той се е вихрил през годините, трябва да има поне трима арбитри, които да се запознаят с материалите и да имат становище по случая. Слава Богу, това се случи с волята на министъра на образованието акад.Николай Денков. В първия комплект листи, представени от Терзиев във Варненския свободен университет като дисертация, са засечени 22.2% плагиатство, а в следващия, представен пред Стопанската академия в Свищов, този дял скача на 61.8%. Казано по-просто - от 374 страници 231 са преписани от други автори. 
Всъщност този преписвач е научен ръководител на множество докторанти, сред които бившият министър на икономиката в служебното правителство на Стефан Янев Даниела Везиева. Нейната докторска дисертация също се проверява от арбитри, като един от тях, проф.Николай Слатински, преди дни публикува становището, което е изпратил до Комисията по академична етика. Възмутен от назначението й за председател на борда на директорите на БДЖ, проф.Слатински обяви, че не 95% е преписвала Везиева, а 100%, и то заедно с грешките на предишните автори. Очаква се скоро становището на комисията и по нейния принос за науката, а дотогава тя необезпокоявано ще кара влака на БДЖ. 
Покрай плагиата Венелин Терзиев бе сменен и началникът на Военна академия „Георги С. Раковски“ ген.Груди Ангелов - негов „съавтор“ и съучастник в мултиплицирането на статии по световни конференции и научни системи. 
Впрочем абсурдното в този най-голям научен скандал в историята на България е да се разбере, че системата е толкова проядена, че един плагиат може да измами дори световните регистри за научни данни „Web of science“ и „Scopus“.
Акад. Дамян Дамянов, изключителен български учен в областта на коремната хирургия и дългогодишен председател на Съюза на учените, коментира: „Главата ми не побира тоя човек как вирее в тези институти, как пробива и как колеги, които би трябвало вече добре да са запознати с този Остап Бендер, могат да си позволят да го допуснат в университетите си, да организират публични защити... Мисля, че самият факт, че той е допускан до защити или избиран за професор в определени университети, показва нарушение на морала и етиката не само от този човек, а и от хората, които провеждат това нещо“.
Следващата стъпка на Министерството на образованието е да провери кои са тези ректори и кои са членовете на научни журита, които са си затваряли очите и са раздавали образователни и научни степени на хора, които явно са преписвали. Тази безкритичност свързана ли е с някакви зависимости, или просто е била приспана с красиви фрази и безнаказаност. 
Ректорите на Стопанската академия и Варненския свободен университет имат на разположение 60 дни, през които да отнемат званията на Венелин Кръстев Терзиев. Ако не го направят, министърът по закон трябва да ги отстрани и да отнеме акредитацията на университетите им. 
Иначе от Българското национално радио е изпратено запитване до Министерството на културата още на 13 декември с няколко много простички въпроса за дейността на Терзиев като изпълнителен директор на фирмата за реставрации, която е собственост на министерството. Три месеца и десет дни администрацията на Атанас Атанасов не е отговорила въпреки последвалите писма с напомняне. 
Следващото писмо ще е до министъра на здравеопазването проф.Асена Сербезова - за качеството на научната дейност в русенската държавна болница, след като начело на тази работа е плагиат. Обикновен преписвач.