Двама от задържаните след откриването на супероранжерията за отглеждане на канабис в изоставен склад до завод „Модул“ в Бяла през юли миналата година избраха по-кратки присъди, като се възползваха от възможността да направят самопризнания и да сключат споразумения с прокуратурата. Това им гарантира намаляване на наказанията с една трета.
И двамата са с чисти досиета. 42-годишният И.С. е приел да лежи в затвора година и половина, от които вече е изтърпял 8 месеца, през които е бил задържан.
24-годишният С.И. получи 2 години условно с 5 години изпитателен срок и 6000 лева глоба, тъй като не участвал в засаждането на наркоконопа, а само се грижел за него.
Споразуменията са одобрени от Окръжния съд и вече са в сила.
По случая има и трети обвиняем.
При разбиването на оранжерията бяха открити 52.7 кг отгледани растения канабис на стойност 316 200 лева. Отделно имаше много насаждения, а оборудването за отглеждането им беше последна дума на техниката. По оценки на правозащитните органи оранжерията е имала капацитет да произвежда наркотрева за милиони и да захранва националния пазар за дрога.