„Софийски солисти“ ни връщат 60 години назад, за да възкресят спомена от първата програма на ансамбъла с прочутия камерен концерт на Артур Онегер и с концерта за струнен оркестър на Лазар Николов“. Това каза директорката на „Мартенски музикални дни“ Ива Чавдарова по повод концерта на Камерния ансамбъл с диригент маестро Пламен Джуров, който предстои тази вечер. Публиката ще чуе и Бранденбургски концерт №3 от Йохан Себастиан Бах. Конструктивизмът е общото между всички произведения в програмата, подчерта маестро Джуров. Солисти ще бъдат Явор Желев - флейта, Слав Славчев - английски рог, и пианистката Виктория Василенко. „Надявам се, че все повече млади хора ще се завърнат в родината ни, за да помогнат за нейното развитие“, каза пианистката, определяна като „българското златно момиче на пианото“.
Съботният концерт от програмата на ММД „Пътуване във времето“ кани на сцената кларинетиста Росен Идеалов и пианистката Надежда Цанова.
61-ото издание на Мартенските завършва в неделя, 27 март. Русенският фестивален оркестър и маестро Емил Табаков ще представят програма с творби на Сергей Прокофиев. Сред тях е и една от най-известните оркестрови пиеси в музикалната литература - „Картини от една изложба“, оркестрирана от Морис Равел. Солист е пианистът Александър Гаджиев, който прави дебют на българска сцена.