32 съветници подкрепиха вчера идеята на Община Русе да кандидатства пред Министерството на културата за целева финансова подкрепа за консервационно-реставрационни дейности на архитектурното бижу на ул. „Иван Вазов“ 15, известно като Симеоновата къща. Петима се въздържаха, а един беше против.
Обявената от министерството на културата проектна сесия за предоставяне на целева финансова подкрепа в областта на консервацията и реставрацията на недвижими културни ценности е шанс една от най-красивите сгради в Русе да бъде запазена за поколенията. Още повече че Общината отдавна има проектна готовност за извършване на необходимите спасителни дейности в четири етапа.
Симеоновата къща отдавна е в критично състояние, има частично слягане и пропадане на основата. За последно тя е реконструирана през 1982 г., когато става приемна на Общината. От няколко години в общинския бюджет се залагат суми за неотложни ремонти. През 2015 г. са възложени прединвестиционни проучвания и анализи на критичното й състояние. През следващата година е извършен геодезически мониторинг и са поставени нивелачни марки и маркери, които отчитат слягането и напукването на основите и стените. Установено е, че процесите са със скорост от 1,24 до 3,37 пъти по-висока от допустимата. През 2018 г. е изготвен инвестиционен технически проект, съобразен с изискванията на Министерството на културата. Началото на същинската реставрация обаче се бавеше заради дългото съгласуване на проекта с Националния институт за недвижимо културно наследство, тъй като сградата е недвижима културна ценност от национално значение. Едва през декември 2019 г. министерството издава разрешение за строеж за консервация, реставрация и адаптация на красивата къща. И тогава дейностите трябваше да се извършват на четири етапа, тъй като се финансират със средства от общинския бюджет, а сумата не е малка - 930 000 лева.
През 2020 г. предвидените в общинския бюджет 172 200 лева за ремонт на архитектурното бижу бяха пренасочени към реконструкцията на бул. „Потсдам“. Тогава от Общината казаха, че ще се търсят начини за финансиране по европейски програми, но и това не се случи. С вчерашното решение на общинските съветници се възражда надежда, че Симеоновата къща ще върне автентичния си блясък.
Красивата едноетажна сграда с площ от 1332 кв.м е построена през 1892 година. Автор на проекта е виенският архитект Лудвиг Майер с участието на инж. Едуард Винтер. Построена е за жилище на известния русенски банкер Стефан Симеонов, а популярното й име Семизова къща идва от неговия зет - адвокат Атанас Семизов, чието семейство обитава дома дълги години.