„Не съм доволен от сроковете и организацията на работа на строителите, които работят по големия ВиК проект в Русе“, заяви вчера на сесията на Общинския съвет кметът Пенчо Милков. Той бе категоричен, че няма как да стоят изкопани дупки месеци наред. Затова нови улици ще се отварят за разкопаване, едва след като се асфалтират вече разкопаните в района. 

Кметът заяви още, че не е доволен и от чистотата, която оставят изпълнителите в градинките и околните пространства. Водени са били няколко пъти разговори, но вече администрацията ще налага санкции. Пенчо Милков каза още, че не е доволен и от информираността на гражданите, и призова всички да се запознават с графика на изкопните дейности на сайта на ВиК-Русе.
По думите му проектът на ВиК е поредното голямо предизвикателство като коронавируса и войната в Украйна, с което общината трябва да се справи. Пенчо Милков призова русенци за търпение, тъй като ще бъде осигурено качество във водоподаването за десетилетия напред.
По отношение на асфалтирането на разкопаните улици бе припомнено, че при разкопаване на под 50% от платното се асфалтира само траншеята от страна на ВиК. Ако е над 50%, тогава се асфалтира цялата улица. Управителят на ВиК-Русе инж.Сава Савов сподели, че има известно забавяне заради времето, но сега започват дейностите. Умишлено се разкопава на части, а не целия център едновременно, каза той и също се извини на гражданите за неудобствата, но след това Русе ще има модерно водоснабдяване.
Тъй като половинчатото асфалтиране ще остави улиците в кръпки, общината възнамерява да ги асфалтира  изцяло. За целта са поискани от държавата над 17 млн. лв., но разчетите са отпреди Нова година. В същото време от администрацията са направили анализ на състоянието на всички околоблокови пространства, който е започнал през август миналата година. През декември е направено заснемане на Русе с дронове. Така няма нужда хората да снимат дупките, тъй като общината има вече тази информация.
Кметът заяви, че в бюджета са предвидени 10 пъти повече средства за преасфалтиране на междублокови пространства, като целта е още тази година да бъде показано как ще се преобрази цял квартал.У