Идната сряда, 30 март, ще се проведе конкурсът за директор на русенския драматичен театър, съобщиха от Министерството на културата. Както „Утро“ писа, до състезанието още в края на миналата година бяха допуснати трима кандидати: сегашният директор Орлин Дяков, актрисата Костадинка (Дина) Шошева и театралният режисьор Боян Иванов.
За Орлин Дяков това ще бъде трето явяване на конкурс за директорския пост. Той заема мястото от 2012 г. - първо временно, след като дотоговашният директор Рашко Младенов бе уволнен. Впоследствие Орлин Дяков спечели конкурс през 2013, а после и през 2017-а. Тогава в конкуренцията се включи актрисата в Русенския театър Костадинка (Дина) Шошева, но концепцията на Орлин Дяков победи. Режисьорът Боян Иванов се включва за пръв път в състезанието за стола на театралния шеф в Русе.
Орлин Дяков е режисьор, постановчик и драматург. Завършил е актьорско майсторство в НАТФИЗ през 1987 г. През последните трийсетина години активно се занимава с режисура, пише и издава драматургия. В авторската му колекция присъстват близо 20 пиеси, а като режисьор е поставил около сто представления. Като директор на театъра привлича известни творци на българската и световна сцена. Последната му постановка „Образцов дом №6“ е авторска комедия с участието на звездите Филип Аврамов и Мая Бежанска.
Дина Шошева дълго време е емблематична русенска актриса с характерно присъствие на сцена. През 2019 тя празнува житейски и творчески юбилей, влизайки в ролята на Марта Билярката в мюзикъла „Мене ме, мамо, змей люби“, поставен от проф. д-р Александър Илиев. Поетесата Иглика Пеева написа пиесата по мотиви от „Змейова сватба“ на Петко Ю. Тодоров.
Боян Иванов в момента работи като театрален режисьор във Варна. Завършил е театрознание в НАТФИЗ, специализирал е режисура във Висшето училище за музика и сценични изкуства във Франкфурт на Майн (Германия). Изявява се като режисьор на театрални сцени в България, Германия, Украйна, Македония.
Боян Иванов има няколко постановки на русенска сцена, сред които „Деликатно нещо е душата“ от Димитър Динев (2010). Сред най-запомнящите му работи на русенска сцена е „Жулиета“ по Андраш Вишки, която получи две номинации за „Икар“ през 2017-а: за режисура и за майсторско техническо осъществяване.
В началото на тази година вестник „Утро“ се обърна към тримата кандидати с предложение да се включат в блиц-анкета с пет еднакви въпроса за творческите им вълнения и вижданията за бъдещето на един от най-важните културни институти на Русе. Единственият, който веднага отговори на въпросите, беше сегашният директор Орлин Дяков. Г-н Боян Иванов първо се съгласи, а после отказа. Г-жа Дина Шошева веднага отказа да се включи в социалния и културен експеримент. Който и да спечели директорския конкурс на 30 март, ще трябва да отговори на най-голямото предизвикателство - да води театралната култура на Русе в условия на икономическа криза, постковид ситуация и общество на променливи ценности.