Съчетание между строгите правила в композицията и безбрежната свобода на мисълта и чувствата - това предлага концертът „Европейският Ренесанс“, който смесеният хор „Проф. Васил Арнаудов“ ще представи на публиката тази вечер в програмата на фестивала „Мартенски музикални дни“.
„Ренесансовата музика присъства много рядко в програмата на хоровете в България. Надяваме се с тази капка от огромния й музикален океан да стимулираме жажда у публиката за още от нея“, каза диригентът на хора Свилен Димитров. 16 образци на вокалното изкуство предлага ренесансовата разходка из различните полифонични школи: Римска, Венецианска, Нидерландска, Английска, Испанска... От обикновени теми до най-възвишени чувства се представят в мадригали, шансони и канцонети.
Подготовката на концерта е продължила едва няколко месеца още от ковид ситуацията насам, но певците се надяват, че са се справили с предизвикателството. Макар и непрофесионален като състав, хор „Проф. Васил Арнаудов“ е неизменен участник във всички издания на ММД от създаването си през 1993 г.