322 обекта включва инвестиционната програма на Община Русе за настоящата година, става ясно от проекта за бюджет за настоящата година. Публичното му обсъждане ще се състои на 29.03.2022 г. /вторник/ от 17,30 часа в Пленарната зала на Общината.
Сред по-значимите инвестиционни проекти са реставрация на Симеоновата къща на ул. „Иван Вазов“ 15, изграждане на паметник на Стоян Михайловски, основен ремонт и отводняване на бул.“Придунавски“ в участъка пред блок „Москва“, изграждане на нов учебен корпус в СУ „Васил Левски“, скейт парк за спортуване на открито, изграждане на автоматизирана поливна система на кея и др. Предвижда се и изграждане на фотоволтаични системи в социални домове и водородна клетка за производство на енергия в ДПЛД „Приста“.
На дневен ред отново излиза идеята за велосипедна алея Русе - Николово, за която трябва да се изготви инвестиционен технически проект. Да бъде изградена такава, имаше решение на Общинския съвет още през 2013 г., но тя така и не се осъществи. Преди няколко години велосдружение организира и първоаприлски поход за неизпълненото обещание, който също нямаше ефект. Дестинацията е изключително популярна сред местните велосипедисти, но огромната натовареност на маршрута, особено в почивните дни и масовото каране с несъобразена скорост, създават предпоставки за инциденти. 
Общинският бюджет за тази година е рекорден - на обща стойност 187 798 033 лв., с 27,4 млн. лева повече от миналогодишния. Той включва за държавни дейности 106 122 014 лв., за местни дейности - 61 536 016 лв., и капиталов бюджет - 20 115 903 лв. Средствата за жилищно строителство, битово комунално стопанство и опазване на околната среда са 33,3 млн. и с почти 8 млн. лева повече, като най-голямото перо е за „Чистота“ - 14 636 918 лв. 4 515 647 лв. е бюджетът на ОП „Комунални дейности“ за поддържане на уличната мрежа, а 3 566 000 лв. са предвидени за текущи и аварийни ремонти, в т.ч. в междублокови пространства.
5 938 578 лв. ще ни струва издръжката на общинската администрация и кметствата. За възнаграждения и издръжка на общинските съветници са планирани 656 281 лв. Проектобюджетът включва и средства за издръжка на обществен посредник, какъвто все още няма избран. 
За непредвидени и неотложни разходи са предвидени 1 380 000 лв.

ВМРО с над 20 предложения от партийната
програма и по сигнали на граждани

Повече от 20 предложения за новия бюджет на Община Русе са внесли до края на септември 2021 година съветниците от ВМРО, съобщи вчера председателят на групата Асен Даскалов. Партията е част от управлението на общината. 
Едно от тях е освобождаването от такси за детски градини и ясли и ще се реализира от 1 април, след като бе променен Законът за местни данъци и такси. С младите семейства е свързано и друго искане - за увеличаване на помощта за второ дете и близнаци.
Друго предложение е средствата за асфалтиране в малките населени места да се увеличат от 700 000 лв. на 1,2 млн.лв. Сумата не е променяна от 2015 г., а особено през последните месеци инфлацията я прави крайно недостатъчна.
Председателят на ОбС Иво Пазарджиев акцентира върху изграждане на места за отдих в кварталите. Ще се настоява за изграждане на покрит тенис-корт тип „балон“ в Парка на младежта.
Съветникът Траян Тотев обясни, че предложенията са два вида - едните от граждани, а другите от програмата на ВМРО.