Украински национали по кану-каяк ще проведат тренировъчен лагер в Русе. 47 състезатели и треньори от юношеския отбор пристигнаха късно снощи в общинската база на езерото Липник.
Младите спортисти са били на лагер в Турция, когато е избухнала войната. Тъй като не могат да се приберат у дома, Международната федерация по кану-каяк се е обърнала за съдействие към европейските си членове.
„България си отвори също сърцето за тях и ги прие в момента тук, на нашето езеро. Те избраха Русе по простата причина, че желаят да са по-близо до дома си, до Украйна. Това не е спасителен лагер, това е тренировъчен лагер, ние ще тренираме съвместно с нашите спортисти“, сподели Евгени Недев, президент на СК по кану-каяк „Локомотив“ /Русе/.
За украинските спортисти ще се грижат общината и дарители заедно с БЧК и „Каритас“. Вчера с тях в общинския хостел в Николово се срещна и кметът на Русе Пенчо Милков.
„Правим всичко да бъдат удобно настанени, въпреки че базата е за 33 души. БЧК са осигурили допълнително легла. Ще бъдат тук месец, като в същото време и ще тренират. Ще се радвам да станат приятели на нашия град. Сутрин ще тренират, а следобед ще им осигурим възможност да се разхождат из града ни. Ще се грижим за тях, докато се налага. Надявам се нашата топлина да я усещат, да поддържат висока подготовка. Изразих пред тях съжаление за войната и им пожелах по-скоро да се върнат в родината си“, каза кметът.
Хостелът предлага добри условия за настаняване, ще бъде оборудвана и кухнята, а собственикът на русенската веригата супермаркети „Пацони“ Пламен Здравков, който не за пръв път помага на гребните спортове, ще осигури прехраната на гостите. 
Младите украински спортисти споделиха огромната си благодарност към Русе и България. Семействата на много от тях са се разпилели из Европа при бягството от войната.
„Много е хубаво, че има страни, които могат да приютят спортистите без никакви въпроси и толкова топло, с хубави условия. Благодаря от името на целия отбор, на всички украинци“, споделят Владислав, Яна и Алиса.
„Страхотно е, че имаме възможност да тренираме и всички победи и успехи, които ще имаме, ще посветим на вас, на България и на вашия град“, каза развълнуван Едем Мурадосилов, старши треньор на националния юношески отбор на Украйна.
Тренировките на украинските спортисти на езерото в Николово ще продължат един месец, като вчера се очакваше да пристигнат и лодките на състезателите.