Внушителен стълб дим, издигащ се от румънския бряг, притесни вчера по обед русенци. Снимки и видео се появиха в социалните мрежи, а множество сигнали за задимяване и черни сажди постъпиха в областната управа и екоинспекцията.
Оказа се, че причината за дима и саждите е запалено стърнище, пламъците от което силният вятър е прехвърлил върху изолацията на част от тръбопроводите на ТЕЦ-Гюргево. Това обяснили на зам. областния управител Людмил Христов в разговор с ръководството на Окръжния инспекторат за извънредни ситуации „Влашка“ в северната ни съседка. И успокоили, че няма опасност от взривове и отделянето на токсични емисии в атмосферата. Това бе потвърдено по-късно и от екоинспекцията, която съобщи, че в периода 13:00-14:00 ч моментните стойности на следените атмосферни замърсители не показват отклонения от нормалните за сезона. Силният вятър е помогнал за бързото разсейване на димните газове, обясниха от РИОСВ.
Всички компетентни институции от Гюргево предприемат необходимите мерки за справяне със ситуацията, увери областният управител Анатоли Станев. Според румънската страна максимално бързо са били изпратени пожарогасителна техника и екипи на Окръжния инспекторат за извънредни ситуации „Влашка“, като не е имало затруднения при локализирането на огнищата. На място е бил и кметът на Гюргево Адриан Ангелеску. Анатоли Станев за пореден път е поискал от румънската страна да се предприемат необходимите мерки и да не се допуска умишлено палене на стърнищата, димът и саждите от които задушават Русе.