Публиката на „Мартенски музикални дни“ е първата, пред която струнният квартет „Модиляни“ представи снощи програмата Mosty Schubert, посветена на 225-годишнината от рождението на Франц Шуберт. Базираните в Париж музиканти пристигнаха в Русе тъкмо след като са записали в студио всичките 15 квартета на композитора. „Програмата отразява творческото развитие на Шуберт, с неговата невероятна чувственост, но и чувствителност към света“, разказаха музикантите.
Така се спрели на Струнен квартет №7 от ранното творчество на Шуберт, после №12 Quartettsatz, а накрая и №14, наричан „Смъртта и момичето“, от зрелия период на композитора.
„Предлагаме на публиката едно пътешествие във времето на Шуберт, което ясно показва и влиянията на негови съвременници и кумири като Моцарт и Росини, но и пълнокръвното му развитие“, разказаха музикантите.
„Модиляни“ идват за втори път на фестивала в Русе. Приятелството им с артистичния консултант Светлин Русев е една от българските им връзки. Харесват Пламена Мангова, проявяват интерес към съвременни български композитори.
Определят мисията си, като интерпретират патрона на състава си: италианския художник Амедео Модиляни: „Нашият дълг в живота е да съхраним мечтата си и да я предадем на публиката“. Картината на Модиляни „Челистът“, видяна на изложба в Париж, ги вдъхновила да продължат заедно по световните сцени като оркестър.