Водата е живот и всички ние зависим от това как я съхраняваме и пазим. За да се повиши общественото съзнание и култура на потребление на водата през 1992 година на Конференцията на Обединените нации „Екология и развитие“ се заражда идеята да се отбелязва Световния ден на водата. Генералната асамблея на Обединените нации определя за такъв датата 22 март и от 1993 година на този ден в целия свят се организират прояви, посветени на водата.

СУ „Йордан Йовков“ – Русе се включи в този толкова важен за всички жители на планетата Земя празник, който през 2022 година е посветен на подземните води и преминава под мотото „Да направим невидимото видимо“.

В часовете по технологии и предприемачество учениците от третите и четвъртите класове на училището научиха, че подземните води представляват 30% от запасите на сладка вода на Земята и разбраха колко е важно да намалим замърсяването на почвите, така че да запазим чиста и водата. С много ентусиазъм и жар и под ръководството на своята учителка Светослава Момчева те приложиха наученото в изработването на макети и постери, които позиционираха във фоайето на училището, където привличат интереса на всички ученици.