Разказът за една бутикова русенска пекарна в „Капитал“ привлече вниманието на читателите на вестника и стана един от най-препоръчваните материали. Може би защото разказва с топлота и любов, но без патетика и преиграване, за един различен хляб. Предлагаме ви пълния текст, заглавието е на редакцията и е избрано, за да покаже, че няма нищо просто в хляба. Той нито лъже, нито може да бъде излъган. И е хубав само когато се прави с любов, отдаденост и майсторлък.

Миризма на топъл хляб обгръща магазинчето на улица „Асен Златаров“ 6 в Русе и се разлива към тротоара. Тук се намира хлебарницата на микрофирмата „Бейкър стрийт“, която, по нейна информация, единствена в града предлага занаятчийски хляб с квас от (а не със) 100% български еднозърнест лимец, както и от други немасови брашна. Пекарната се отличава и с това, че разнася хляб по заявка до вратата на клиента, а освен това предоставя възможност за месечен абонамент за доставки.
От семейната кухненска фурна
Зад идеята стои Любомир Джеков, подкрепян от семейството си. Той не е потомствен хлебар, образованието му също е далеч от този занаят. Завършил е техникум по дървообработване и вътрешна архитектура, после е следвал културология в СУ „Св. Кл. Охридски“.
Интересът му към българския еднозърнест лимец се заражда през 2012 г., когато купува семена от производител в Югоизточните Родопи и баща му ръчно засажда първите два декара във фамилната нива.
Любомир Джеков започва без знания, опит и ресурси. Свързва се със собственика на столична пекарна, където чиракува и се учи на занаят. После прави първите самостоятелни опити за приготвяне на хляб в домашната кухня в Русе. Идеята да се посвети професионално на хлебарството постепенно се избистря и през 2015 г. създава фейсбук страницата „Български еднозърнест лимец“. Купува каменна мелница, изработена специално по поръчка от пловдивски майстор.
Следва регистрация на фирма - „БЕЛ Русе“ (от първите букви на „Български еднозърнест лимец“), наемане на помещение, ново чиракуване в София, трупане на опит, усъвършенстване на умения.
Първите заявки за хляб идват от социалната мрежа и по телефона. Любомир Джеков работи в помещение под наем и постепенно разширява дейността си. Семейството спира да отглежда лимец и пекарната го купува от земеделец в региона, който, оказва се, е закупил семената от същия производител в Югоизточните Родопи, дал първия тласък на фамилната селскостопанска дейност.
През март 2018 компанията наема нов, по-голям производствен обект в центъра на града. Към първите видове хляб - от 100% лимец и 100% ръж, се прибавят нови продукти. Мястото е комуникативно, купувачите се увеличават, налице е и корпоративен клиент - малък ресторант, на който пекарната доставя хляб от ръж с квас и с цели орехи. Оборотът е около 10 хил. лева, но и тази година приключва без печалба.
Вече и във фирмен магазин
През януари 2019 следва ново разрастване на дейността. Любомир Джеков наема магазинче в центъра на Русе. За привличане на клиенти не разчита на реклама, надписи и табелки, а на нови видове хляб - с активен въглен, типов, от спелта, с покълнали ръжени семена, многозърнест с три вида брашна и с много семена, с ечемичен малц и слънчогледови семена.
„2019 завърши с положена основа, с изчистена концепция за бизнеса, с подбор и предлагане на перфектни продукти без аналог в Русе. Приключихме отново на загуба, но с напълно покрити разходи“, обобщава той.
От средата на 2020 пекарната прибавя към предложенията и питки за бургери от специални брашна от коноп, бял трън, лен, черен кимион и други, а също и от бяло брашно.
Нова фирма, първи кредит
През ноември 2020 регистрира нова фирма - „Бейкър стрийт“, която кандидатства в програма за стартиращи микропредприятия и получава одобрение за кредит от ПИБ. Гарант става действащата компания - „БЕЛ Русе“. Кредитът от 20 хил. лева отива за покупка на нови машини - етажна фурна с паров генератор, уреди за месене, за втасване на тесто и др.
Рестрикциите заради ковида не спират бизнеса с хляб. Точно обратното - продажбите на „Бейкър стрийт“ скачат.
„Хората се затвориха по домовете си, обзети от страх и притеснение, и започнаха да си доставят наслада с храната. А хлябът сплотява семейството. Имаше дни, в които правехме по 300-400 лева оборот на ден от четири вида хляб“, разказва Любомир Джеков.
2020 е и първата година с печалба, а оборотът надхвърля 50 хил. лева.
През 2021 бизнесът отново се разраства. Любомир Джеков се свързва с регионален производител на специални брашна - от коноп, бял трън, черен кимион, кайсиево, ленено, сусамово, тиквено, лешниково, и започва не само да ги комбинира в производството на хляб, но и да ги дистрибутира. Годината приключа с финансови показатели, подобни на тези от 2020.
От 4 часа след полунощ
Работният ден на Любомир Джеков започва към 4 часа след полунощ. Зърното се мели на каменната мелница и се влага прясно смляно. Брашното е различно, с различна структура и с напълно запазени полезни вещества. Замесва се с квас (собствено производство), морска сол и вода, а хлябът се пече призори, след дълга ферментация на тестото.
„Бейкър стрийт“ произвежда 10 вида хляб от лимец, ръж, спелта, както и 10 вида питки за бургери от специални брашна.
„Правя не просто хляб, а бутиков занаятчийски ръчен хляб с квас, който е близък до най-старите традиции като вкус, външен вид, полезност. Работя най-вече с ръцете, а не на поточна линия, затова и вкусът на хляба е различен от масовия“, обяснява Любомир Джеков.
Усилията продължават
Инвестицията в новото оборудване позволява за 30 минути да бъдат изпечени 60 хляба или 100 питки за бургери. Новост са баничките от ръчно точени кори - бели и пълнозърнести, с праз, картофи и подправки, или с ориз, зелена и червена чушка, праз и подправки. Цените са от 3.70 до 6.50 лв. за половин килограм хляб, а баничките са между 2.50 и 3 лв. за 180 грама.
„Приготвям различен хляб като текстура, миризми, резултат от по-дълго и по-естествено втасване. Различни са продуктът, технологията, начинът, по който го предлагаме - с доставка на място. Хлябът е без консерванти и набухватели. Влагам в него цялата си енергия, внимание, усилия“, обобщава Любомир Джеков.
От миналата година вече не е сам - майка му работи на трудов договор и продава в магазинчето. Предстоят великденски празници, затова той отново е на обучение в София - този път заради козунаците, които възнамерява да произвежда целогодишно. Готви се да премине специална подготовка, която ще му даде право да преподава и да прави презентации пред деца и ученици за ползите от лимеца, за кваса, за меленето на зърното и за всичко останало по веригата до изпичането на хляба. Възнамерява да започне работа с деца в неравностойно положение.
„Голямата ни цел е да намерим корпоративни клиенти, да изградим дългосрочни партньорски отношения, да работим с по-големи търговски обекти в цялата страна. Планираме да открием и втори фирмен магазин“, казва Любомир Джеков.

Любомир Джеков: Чувал съм всякакви реплики - от „Как може да е
толкова скъпо?“ до „Това е най-хубавият хляб!“

- Кои са най-купуваните видове хляб?
- Датски многозърнест, хляб от 100% лимец, хляб с активен въглен и бял селски хляб.
- Какви са клиентите ви?
- Хора от различни възрасти и с различни финансови възможности. Чувал съм всякакви реплики - от „Как може да е толкова скъп този хляб“ до „Това е най-хубавият хляб, който съм ял и с който нямам нямам проблеми със стомаха“. Клиентът е най-голямата ни подкрепа.
- Минавала ли ви е мисълта да се откажете от този бизнес?
- Вярно е, че понякога умората натежава и тя е не само физическа, но и психическа. Но никога не съм искал да се откажа. Замислял съм се да изместя производството в друг град и дори в друга държава, но не и да се отказвам. Работя с дългосрочна цел. Най-интересно е, когато е най-трудно.
- Какви трудности изпитвате?
- Финансови най-вече. Рекламата за хляба върви от уста на уста. Разчитам на редовни клиенти. Смятам, че не всичко опира до пари и възможности, а до начин на мислене, до манталитет. Не се страхувам от конкуренцията. Не искам да приличам на никого, не се сравнявам с никого. Започнах с чисти намерения, без знания, без опит, без гръб, от домашната готварска печка. Постигнах вътрешна промяна, носеща удовлетворение, щастие, спокойствие. Вървя по своя си път.