Документалната изложба „Дмитрий Шостакович в България“, дело на екип на Русенската опера, ще бъде показана идния вторник в София в Националната музикална академия.
Експозицията бе създадена като част от юбилейното 60-то издание на международния фестивал „Мартенски музикални дни“ миналата есен, по-късно гостува и във Варна. Разказва за посещенията на композитора в България: в Русе, София, Пловдив и Варна. Архивни фотоси са запечатали концертни изяви на Шостакович във Варна, срещите му с български композитори в София, моменти, свързани с първата постановка на операта „Катерина Измайлова“ в България, осъществена в присъствието на композитора през 1965 г. в Русе.
В залата на Музикалната академия при откриване на изложбата ще има концертна програма с участието на студенти и преподаватели, които ще изпълнят камерни творби на Дмитрий Шостакович.
Авторският колектив, създал изложбата, е съставен от д-р Веселина Антонова - изследовател и архивист в Художествения архив на Държавна опера-Русе, д-р Любомир Кутин и Пламен Бейков - директор на Държавна опера-Русе. Художественото оформление е дело на художника Орлин Атанасов. Проф. д-р Наташа Япова консултира проучването, което вероятно ще бъде издадено в книга.
Партньори в събирането на архивни материали за изложбата са Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, Софийската филхармония, Съюзът на българските композитори, Държавната опера в Пловдив и Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна. Проектът „Шостакович в България“ е подкрепен по Програма „Култура“ на Община Русе.