Че населението на град Русе и област Русе намалява, отдавна не е новина. В далеч не всички населени места обаче ситуацията е такава - в някои добре уредени села жителите се увеличават. При това с много прилично темпо. Процес, засилен през последните две години, в които се борим с пандемията от Ковид-19.
От началото на 2020 г. досега регистрираните по настоящ адрес в град Русе са намалели със 7400 души, показват данните на ГРАО. И явно много хора са се заселили в близките села. Най-голям е ръстът на населението в Червена вода.            

За две години живеещите там са се увеличили с над 400, тоест с почти една трета (31,6%). Расте и населението на Басарбово, Бъзън, Долно Абланово. В Сандрово вече има 300 души повече, в Николово - 200. С над 400 души се увеличават и избралите да се установят в Мартен.
Ръст на населението се отчита и в населени места извън община Русе - в Божичен, Иваново, Красен, Щръклево и други.
Първият отлив от града към селото бе регистриран след началото на пандемията и изглеждаше логично по тази причина да се избяга от големи град. Кратка разходка из тези села обаче показва, че това не е единствената причина и те вече са нещо като селца на заможни хора. Достатъчен е един поглед от езерото Липник към ската под входа на Николово откъм Русе, за да се видят десетките къщи-палати. Не е по-различна и ситуацията в Червена вода, Божичен, а и не само там.
Все пак, в западните държави, които се стремим да достигнем, най-състоятелните не живеят в градовете, а се изнасят в къщи край тях. Така се оформят предградията на средната класа. Изглежда, че тази тенденция вече достигна и Русе. Освен от тълпите на големия град все повече хора може би бягат и от промишлените предприятия, които според мнозина тровят въздуха в Русе. А и по селата все още има сравнително евтини къщи, които могат да се купят и стегнат за 2-3 пъти по-малко пари, отколкото апартамент в града.