Две нови социални услуги стартират в Русе: грижи за хора с психични разстройства и за хора, страдащи от различни форми на деменция. Договорите за тях бяха подписани при посещението на министъра на труда и социалната политика Георги Гьоков в края на миналата седмица в Русе. Социалните услуги ще се помещават в бившия дом „Св. Димитър Басарбовски“, който беше изцяло реконструиран миналото лято. Започва приемът на документи както за потребители, така и за социални работници, които ще работят в услугите.
Министър Гьоков и неговият екип участваха в организирания от Община Русе регионален форум „Социални политики - нови възможности, нови отговорности за развитието на регионалния потенциал за екосистемни социални услуги и социални иновации“.
„Общините са наши партньори при осигуряването на качествени и ефективни социални услуги за хората от уязвими групи“, заяви министър Гьоков.
В момента Община Русе предлага 47 социални услуги на близо пет хиляди деца, младежи и възрастни хора. Предоставят ги повече от 11 неправителствени организации, стана ясно от презентацията на Елена Петкова, изпълнителен директор на „Еквилибриум“. Те са една от организациите, които повече от 18 години работят на терен в местните общности. Новите социални услуги са едни от най-трудно изпълняваните, защото става дума за така наречените „детски градини за възрастни хора“. Много е важно как ще се формират финансовите стандарти за изпълнение на услугите, както и съучастието на доставчиците в процеса на формиране на политиките, подчертаха от сектора.
Русенската община има едни от най-пълните и актуално работещи регистри на доставчиците на социални услуги в България. „Социалните работници използват облачни системи, които улесняват управлението и организацията на предоставяните услуги“, съобщи шефката на дирекция „Хуманитарни дейности“ Катя Петрова.
От 1 април минималната заплата става 710 лв, потвърди министърът при посещението си в Русе. Ако се наложи актуализация на националния бюджет, се обсъждат предложения и за промяна на МРЗ и актуализация на пенсиите. България би се съобразила с европейската директива за адекватни минимални заплати, като стремежът е минималната да гони 50% от средната заплата в страната. Министърът заяви, че такъв механизъм може да заработи до края на годината, ако се постигне съгласие със синдикатите и работодателите.
Министър Гьоков провери работата на Агенцията по заетостта на временния пункт за предварителен прием на украински бежанци, потърсили статут на закрила на Дунав мост.