Новозаразените от ковид в Русе и областта намаляват, но с бързи темпове настъпва грипният щам,  известен като „Камбоджа“. Неговите симптомите са отпадналост, температура, кашлица и хрема, които са идентични с тези на коронавируса.
Грипните щамове атакуват предимно деца и млади хора. Поради това през миналата седмица в много от класовете в русенските училища е имало по десетина болни ученици, които са изпратени да се лекуват по домовете си. Очаква се днес някои от тях ще се върнат в клас, но в болнични да излязат други ученици. Грипна ваканция обаче засега не се предвижда.
Новите случаи на ковид от четвъртък до събота включително са 100. Излекувани са 143 пациенти, но още шетима души са загубили битката с коронавируса и от началото на пандемията смъртните случаи станаха 1854.
Ваксинирането е почти замряло. За седмица се правят около 350 имунизации, като над половината от тях са бустерни дози. Въпреки това и през следващата седмица ще действат шестте „зелени коридора“ и двата мобилни екипа за поставяне на ваксини в областта. Работното им време може да се провери в зайта на РЗИ www.rzi-ruse.com. Стационарните пунктове са в ДКЦ-2 на ул. „Рига“ 35, в Медицински център „Медик консулт“ на ул. „Воден“ 6, в Университетска болница „Канев“ само в сряда от 14 до 18 часа, както и в понеделник, сряда и четвъртък в Медицински център - 1 на ул. „Борисова“ 36. Мобилните пунктове са към болницата в Бяла и към РЗИ, който е насочен към възрастните хора на 75 и повече години, както и към трудноподвижните. И за двата е необходимо предварително записване - за РЗИ това може да стане на телефон: 0888138142 или на e-mail: [email protected], а за Бяла - 0889514515.
Имунизации се правят и от личните лекари.