Истинските творци са като свещениците. Те имат мисия и трябва да дадат на хората едно прекрасно изкуство като музиката. Това каза в интервю за БТА известният пианист Людмил Ангелов, който заедно с Минчо Минчев беше солист в концерта на Румънския национален симфоничен оркестър на 61-вото издание на международния фестивал „Мартенски музикални дни“. 
„Това е фестивал с много богата традиция. Той е един от стълбовете на българската музикална култура, довел у нас изключителни имена от световните музикални сцени и разчитащ винаги на присъствието на големите български музиканти. За мен е чест, че през годините съм бил гост на „Мартенски музикални дни“ и имам прекрасни спомени от моите срещи с русенската публика“, каза Ангелов.
Музиката внушава любов
По думите му една от най-важните цели на музиката е да прави хората по-добри. 
„В такива трудни моменти, когато целият свят е разединен, когато хората се делят на определени групи, които поддържат определени идеи и теории по отношение на случващото се, мисля, че музиката е много силен обединяващ фактор“, коментира музикантът.
По думите му артистите трябва да направят всичко възможно музиката да не спира. 
„Много е важно музиката да продължи своето съществувание на концертната сцена и да даде на хората тези инструменти за одухотворяване, за да бъдем една сплотена общност, независимо от различията. Не можем да накараме всички да мислят по един начин, но трябва да правим всичко в името на добрината, на добруването. Може би най-важният ни дар от Господ Бог е любовта. Това ни внушава и музиката“, обясни Ангелов. 
Класическата музика трудно може да остане в черупката си
В отговор на въпрос дали е необходима колаборация между класическата и комерсиалната музика, за да стига до повече хора, пианистът обясни, че в този свръхинформиран свят, в който живеем, класическата музика трудно може да остане в черупката си. 
Според него, когато това се прави с необходимата доза вкус и с необходимия подход, за да бъде образовано едно общество, то има своето оправдание и е необходимо. Той даде пример с т.нар. кросоувър проекти или съчетаване на различни жанрове. 
„Защото тогава наистина отваряме вратата към една по-широка аудитория, която е неоправдано да очакваме, че от собствен интерес ще дойде на строго класически концерт“, обясни пианистът. 
По думите му в световен аспект образователните системи все по-малко се грижат за присъствието на класическата музика. 
„Трябва по заобиколни пътища да стигнем до хората. В този ред на мисли е важно да не си заравяме главата като щраус в пясъка. Трябва да бъдем открити и отворени към колаборации, към съвместни идеи, към съвместни проекти с други жанрове, като в същото време да запазваме нашето достойнство и нещата да се правят с добрия вкус“, заяви Ангелов. 
По думите му класическите музиканти трябва да се освободят от този предразсъдък, че това, което правят, ще го разбере само подготвената публика.
Необходима е двупосочна връзка с детската аудитория
Според него образователните концерти са много хубава практика и тази традиция трябва да се върне. 
„Колкото и да имат този задължителен елемент - например да заведем от училище деца да слушат музика в концертната зала, това не трябва да ни възпира. Трябва да се правят повече програми, насочени към детската аудитория, защото там е разковничето. Ако загубим „битката“, ще е трудно, когато децата вече са тийнейджъри, да бъдат спечелени. Много по-лесно е да се предизвика интерес у едно дете към класическата музика, когато е все още с необременено съзнание - например с подходяща програма, с подходящо обяснение, защо не и с интерактивност. Трябва да има двупосочна връзка с детската аудитория, което сега е позабравено“, казва Людмил Ангелов. 
Да си творец е трудно днес
По думите му да си творец днес е по-трудно. Има много по-голяма конкуренция, има много повече хора, които се занимават с творческа дейност. 
„Ако стесним периметъра до класическата музика, има многочислено присъствие на хора от Азия, които са страшно добре подготвени. Това създава една свръх конкуренция и не е лесно. Според мен истинският творец трябва да е извън тези мисли и преди всичко много да обича изкуството, да бъде добър човек и да се раздава“, обясни Людмил Ангелов. 
По думите му, когато имаш мисия и си отдаден на нея, трябва да забравиш за себе си. Трябва да знаеш да се раздаваш и да даваш всичко, за да стигнеш до хората и до сърцата им. 
Ангелов казва, че е трудно да се говори за днешния и утрешния свят в тези смутни времена. 
„Дай боже да се успокоят нещата, да приключат военните действия в Украйна, светът да стигне до едни други взаимоотношения. 
Мисля, че всичко, което се случи в последните две години - пандемия, обтягане на международните отношения, са някакви знаци. Аз съм вярващ човек и мисля, че Бог ни изпраща някакви сигнали. Важното е да им обърнем внимание, защото очевидно сме в някакъв период на трансформация. 
Дай Боже, светът да е разумен и преди всичко политическите лидери. Трябва да бъдем оптимисти за днес, а за бъдещето да вярваме и да мислим, че доброто, че това, което Господ повелява, в крайна сметка ще се случи“, заяви Людмил Ангелов.