Могат ли класическите занаятчийски техники да се трансформират в дигитална среда? Как млади творци превръщат традиционните техники на майсторите в изразни средства на съвременното изкуство. Ученици от класовете по графика и приложни изкуства в русенското Училище по изкуствата и техни учители търсиха отговорите заедно със занаятчии от великотърновската Самоводска чаршия и университетски преподаватели от Великотърновския университет. Творческата работилница „Отворена виртуална реалност - от материалното към ефимерното“ провокира участниците да преоткриват майсторенето на кожа и обработката на текстил като основа за създаване на съвременно изкуство.
„Младите хора днес са много дигитално свързани. Често творческите им амбиции отиват далеч напред в абстрактното. Ние се опитваме да обърнем вниманието им към сътрудничество, което води до автентично изкуство, свързано с местните общности“. Това каза за „Утро“ доц. д-р Красимира Друмева от факултета по изящни изкуства в търновския университет. Тя е ръководител на проект, който мотивира занаятчии от Самоводската чаршия и университетски преподаватели да станат ментори на млади хора от различни български градове. „Знаем, че в Русе има страхотна Задруга на майсторите, ще се срещнем с тях, за да споделим идеи и енергия и заедно да ги предаваме на млади хора“, допълни доц. Друмева. Освен в Русе, тематични работилници се провеждат във Велико Търново, Пловдив, Плевен, Сливен, Казанлък и Варна.
Наесен творбите ще бъдат подредени в изложба, в която ще се включат и професионални художници и визуални артисти. Инициативата „Възраждане на класическите занаятчийски техники в изобразителното изкуство“ е подкрепена от Национален фонд „Култура“.