3.6 милиона лева отпуска Министерството на културата за реконструкцията на русенската опера. Новината потвърди новият директор на културния институт Пламен Бейков, който представи екипа си. Финансирането е договорено в петък на среща със заместник-министъра на културата арх. Бойко Кадинов. Тогава са уточнени параметрите на сумата и как ще се използва.
„Готови сме с идейните проекти, върху които ще стъпи същинският проект за възстановяване. Ще обявим съвсем скоро обществена поръчка за сцената и сценичните конструкции“, каза Бейков в отговор на „Утро“. Критично важно е доставката на техника, сценична механизация, ново осветление и озвучаване. Средствата едва ли ще стигнат за всичко, затова ще се работи на етапи.
„Щастливи сме, че явно имаме стабилно лоби в наша защита за ремонта на сцената на русенската опера“, добави новият оперен шеф.
4.1 милиона лева в момента е размерът на отдавна дебатирания дълг на операта, който според запознати е наклонил везните на избора срещу бившия директор Иван Кюркчиев по време на скорошния конкурс.
„Получихме уверение, че можем да гледаме на тази сума като на безлихвен заем от страна на държавата, и във времето да търсим начини да го погасяваме“, заяви Пламен Бейков в отговор на „Утро“. В момента Министерството на културата все още дотира заплатите на културните институти в постковид ситуацията, така че не се трупат повече дългове.
„Рицарският поход“ е първото ново заглавие, което новият директор предвижда да включи в репертоара на културния институт. Проектът ще се опита да възроди русенската Детска опера. За следващия сезон се готвят две знакови български заглавия: операта „Лето 893-то“ от Парашкев Хаджиев заради предстоящата годишнина от покръстването на българите и балетът „Козият рог“, чийто първи постановчик Петър Луканов вече се е съгласил да работи в Русе.