„Когато вкусиш свободата, не можеш да се върнеш обратно. Така е с музиката, така е и в живота. След 21 години работа в оркестър напоследък се наслаждавам на свободата си да творя и да свиря по света свободно“. Това каза вчера виртуозът на цигулката Светлин Русев, който пристигна в Русе за участието си във фестивала „Мартенски музикални дни“ заедно с родения в Армения световен пианист и диригент Вахан Мардиросян. „Усещам свободата и в музиката на Брамс, когото избрахме за концерта си на фестивала сега. Брамс сякаш е бил като птица орел, когато я композира: усещам се като птица орел, която лети без всякакво усилие и вижда света в широка панорамна гледка“, разказа Светлин Русев.
„Свободата е много важна за всеки музикант. Когато си изпълнител, имаш свободата да избираш начина, по който да представиш музиката на зрителите. Ако дирижираш, отново имаш свободата да избереш собствената си визия“, сподели Вахан Мардиросян, който е и пианист, и диригент по световните музикални сцени.
„Щастливи сме, че фестивалът в Русе ни събира, защото сме приятели още от студентските ни години, когато свирехме заедно, и до днес се търсим по света“, издаде още подробности от кухнята на приятелството Светлин Русев.
След снощната програма Mostly Brahms тази вечер програмата на фестивала среща публиката със струнен квартет „Фрош“ в състав: Негина Стоянова (цигулка), Петя Димитрова (цигулка), Мария Вълчанова (виола), Теодора Атанасова (виолончело). В програмата са включени произведения на А. Пярт, Лазар Николов и Дебюси.
Създаден през 2007 г. в София, квартет „Фрош“ се изявява на българските и световни сцени, записва класически произведения за БНР. Някои от премиерните творби, които изпълнява, са писани специално за състава. Квартетът се изявява като истински посланици на българската музика в проекта на Софийска филхармония „Музиката на Европа“ с два концерта, посветени на Чехия и Великобритания.