Над 10 000 бежанци от войната в Украйна са получили подкрепа от доброволците на Български червен кръст в Русе за последните две седмици.
„Огромна човешка благодарност на доброволците ни и на всички дарители, които са отворили сърцата си, за да помогнат на изпадналите в беда хора“, заяви председателят на Областната организация на БЧК-Русе доц.Стефко Бурджиев.
Шестима души, колкото наброява секретариатът на Червения кръст в Русе, работят на четири точки за контакт. Макар и на ръба на силите си, те продължават да посрещат дарения, да ги разпределят с помощта на доброволците и да ги раздават. Има постъпили над 180 индивидуални дарения, откликнали са 10 фирми и неправителствени организации, Община Русе и служителите от областната управа.
БЧК има спешна нужда от още помощ - нужни са чаши, вода, захар, пакетирани храни, консерви, чаршафи, одеяла, възглавници. Оказва се, че в къщите, където хората биват временно настанявани, преди да продължат пътуването си, често липсват постелъчни комплекти. На всички тези над 10 000 души се дава чай или кафе, за да се стоплят, което прави 20 000 чаши. Това е разход, който не се забелязва на пръв поглед, но се трупа и организацията започва да се задъхва финансово.
От 1 март до момента на пункта на Дунав мост с храна и топли напитки са посрещнати над 9500 души. Въпреки че единици заявяват желанието си да останат тук и повечето минават транзитно, всички са изключително благодарни за подкрепата по време на дългия път, сподели директорът на БЧК Антоанета Ябанозова.
От 8 март е разкрит пункт и на Централна жп гара, където спира международният влак от Букурещ. Заради безплатното пътуване по румънските и българските железници много от бежанците предпочитат да ползват влак. Тъй като трябва да чакат на перона за гранична проверка в студа, нуждата от топъл чай, кафе и храни се е оказала належаща. Над 850 души са минали оттам до момента, като броят на пътуващите расте - от 50 през първия ден, днес са били 150 души. Според неофициалната информация от румънските железници се очаква все повече украинци да се придвижват с влак, като предимно това са майки с деца. В Русе те се прикачват веднага на влака за София, единици предпочитат да изчакат влака за Варна следобед.
Близо 85 украинци са потърсили офиса на БЧК, за да получат нужната им храна, хигиенни материали, дрехи, одеяла, каза експертът Десислава Дивчева, която ги посреща на място.
Над 60 доброволци се включват в дейностите по обгрижването на украинските граждани, но те не стигат, тъй като голяма част от тях са или ученици, или хора от третата възраст. Работещите няма как да бъдат освобождавани от работа, тъй като нормативно не е уредено подобно нещо, коментира Антоанета Ябанозова.
Очаква се постепенно броят на бежанците от войната да нараства. Прогнозите са те да достигнат над 4 млн. души и да се преориентират от западните страни на юг. В този случай България ще бъде подложена на засилен натиск.
„Ние можем да се справим само заедно с цялото общество, не и сами“, сподели доц. Стефко Бурджиев.