Повече от два часа продължи вчера следобед работна среща, организирана по инициатива на кмета Пенчо Милков с доброволци от организации, които оказват помощ на украинските бежанци. Тя бе свикана по повод на граждански сигнали, че късно в събота вечерта в Русе са пристигнали три автобуса с близо 120 бежанци от Украйна, които са посрещнати от доброволци и институциите не са им оказали нужната подкрепа. 
„Няма хаос към момента, опитваме се да станем по-организирани и координирани. Досега в условия на кризи протоколът винаги е бил държава-общини-БЧК. Сега сме изненадани от бурната енергия на гражданските организации, искаме да се възползваме от нея“, заяви кметът. Според него има много доброволци, но няма координирана информация за действията им. Той благодари на гражданските организации и очаква съвместни усилия.
От другата страна на кръглата маса дискутираха освен БЧК и доброволците от „Сороптимист“ и „Каритас“, Рейхан Аблеким и организирани и неорганизирани хора с добри сърца. Някои от тях не сдържаха нервите си, когато чуха обясненията, че повечето от украинските бежанци минават транзит през Русе. „Оставяме хората на произвола, никой не се грижи за тях“, подчертаха доброволци.
„Бях на терен и снощи, от три автобуса с бежанци на жп гарата единият замина директно за Варна, не е вярно, че е имало хаос“, заяви на свой ред зам-областният Людмил Христов.
Бурно протече обсъждането на общата идея за създаване на Единен център за подкрепа на бежанци в Русе. Гражданските организации искат бърза реакция, Общината предложи модел на Центъра, разпратен от правителството. Всички се надяват този център да започне да работи, не е ясно колко и кои доброволци ще могат да обезпечат работата му да е денонощна.
Срещата продължи след редакционното приключване на вестника. Остана отворен и въпросът какво се случва с поредните автобуси с мигранти.