„Нямам много възможности да се връщам по нашия край, свиря повече на Запад, но знам, че фестивалът в Русе е един от най-престижните в България.“ Това каза световната звезда на пианото Симон Трпчески, който ще бъде солист при откриването на 61-ото издание на фестивала „Мартенски музикални дни“.
„Публиката в Русе е много претенциозна, но се надявам, че ще се наслаждаваме заедно на концерта. Музиката на Равел диша със свобода и изисква свобода, притежава достойнство и елегантност, а оркестрацията е изумителна“, допълни Трпчески, който избра да общува с медиите вчера, редувайки великолепни български думи със сочния северномакедонски език.
„Поставяме знаменателно ново начало. Връщаме се в руслото на нормалността. Концертът за откриването ще бъде среща между приятели, защото Симон е велика звезда, но добър приятел, а сега и на Русе“, каза маестро Емил Табаков, който ще дирижира музикалното събитие. В изпълнение на Русенска филхармония ще прозвучат и творби на Дебюси и Димитър Ненов.
Русенската опера е традиционен партньор на Мартенските, но за пръв път се включва на четири пъти в програмата: с три концерта и с премиерата на малко поставяната, но внушителна продукция на операта „Ернани“. „Фестивалът дава възможност на всички нас да се развиваме, да учим и да се усъвършенстваме“, каза оперният бас Пламен Бейков. За него сегашното издание на Мартенските ще бъде първо в амплоато му на оперен шеф.
Както „Утро“ писа, за откриването в Русе се очаква да пристигне президентът Румен Радев. Час преди маестро Табаков да застане на диригентския пулт, във фоайето на Доходното здание се открива изложба на маестрото на четката Володя Кенарев.
600 изпълнители от 8 държави ще се качат на сцената в 19 събития, програмата продължава до 27 март.

Маестро Емил Табаков: Политиката
не трябва да се бърка с изкуството

„Политиката не трябва да се бърка с изкуството. Аз лично съм страдал от такова смесване и вярвам, че артистите с нищо не са виновни, за да страдат от политическите решения“. Този коментар на световната ситуация направи вчера маестро Емил Табаков. Изявлението му беше в отговор на въпрос за участието на руските музиканти във фестивала.
„Няма руски музиканти в програмата на Мартенските, които по една или друга причина да не могат да дойдат на фестивала“, каза директорката на фестивала Ива Чавдарова.