Промяна на наредбата за ползване на превозни средства на територията на община Русе поискаха общинските съветници от СДС Елеонора Николова и Деян Недков. Предложението е да се ограничи движението на превозни средства над 3,5 тона в центъра на Русе, а не както е в момента - над 2,5 тона. Това ограничение засяга товарните бусове, за които е ограничен достъпът до централна градска част с граници: „Придунавски булевард“, ул. „Цар Фердинанд“, бул. „Цар Освободител“, бул. „Скобелев“, ул. „19-ти февруари“ и ул. „Борисова“.
„Бяхме сигнализирани от жители и гости на град Русе, че по ул. „Борисова“ и по улиците, водещи до зона Център са поставени пътни знаци, забраняващи влизането на ППС с технически допустима максимална маса над 2,5 тона. Считаме, че това е една агресивна политика, провеждана от Община Русе към собствениците на товарни автомобили категория N1 - буква J от свидетелство за регистрация (талон на МПС ). Поставените знаци задължават водачите да заплатят пропуск на Общината, за да извършват належащ превоз или за зареждане на магазин. В тази икономическа обстановка всяка такса води до допълнително напрежение и стагнация“, пишат вносителите.
Тяхното предложение е забраната да важи за движение на товарни автомобили с технически допустима максимална маса над 3,5 тона и специализирана строителна техника в зона Център, с изключение на тези, снабдени с пропуск от Общината.
Срокът за предложения и становища по проекта на нормативния акт е 14 дни, считано от публикуването му  на интернет страницата на Общинския съвет.