Какъв е този огромен изкоп в Парка на младежта? Русенско метро ли ще строим? Такива въпроси си задават в последните дни живеещи в квартал „Възраждане“, излезли на разходка в района на розариума. Дълбокият 10-15 метра ров по алеята наистина стряска. И ако някой ден в града ни наистина се строи подземна железница, началната й точка може би ще изглежда именно така.           

Става въпрос обаче за тривиална подмяна на тръби на „ВиК-Русе“ по изпълняващия се в момента воден проект.
Подменяме стария колектор „Чипровци“. Вместо него ще бъдат положени нови тръби с диаметър два метра. Някога този колектор не е бил толкова надълбоко, но с годините се е натрупала пръст и сега се получи наистина дълбок изкоп, обясни директорът на „ВиК-Русе“ Сава Савов.
Дружеството продължава работа по мегапроекта за над 130 млн. лева за модернизация на ВиК инфраструктурата в Русе и това са единствените инвестиции по мрежата, която може да си позволи в условията на продължаващ мораториум върху цените. 
Имаме пари само за ток и заплати. Поскъпването на водата е неизбежно след края на мораториума, може би не от 1 април, защото КЕВР няма да има време да направи всички сметки, но вероятно от 1 май, каза Савов. Заради мораториума върху цените на тока и водата, приет в края на миналата година, „ВиК-Русе“ няма все още и одобрен бизнесплан за настоящата година.