Организаторите на Международния фестивал „Мартенски музикални дни“, който започва на 11 март в Доходното здание, очакват на тържественото откриване да присъства президентът Румен Радев.
61-ото издание на фестивала ще започне с концерт на домакините от Русенска филхармония под диригентството на русенеца Емил Табаков. Броени дни след изключително успешния си концерт на лондонска сцена като солист ще свири изявеният северномакедонски пианист Симон Трпчески. Публиката ще чуе четирите скици за голям оркестър на Димитър Ненов, Концерт за пиано в сол мажор от Морис Равел и трите симфонични ескиза „Морето“ на Клод Дебюси.
Симон Трпчески печели възхищение не само със своята впечатляваща виртуозност и дълбока експресивност, но и с харизматичното си сценично присъствие. Стъпвайки на международната сцена преди 20 години като артист от Новата генерация на БиБиСи, той прави невероятно бърза кариера, която не поставя граници. Свири с над сто оркестри от 4 континента. През 2011 г. той е първият в страната, който получава титлата „Народен артист на Македония“.