За пръв от много години насам на пазара на таксиметрови услуги се усещат някакви признаци за надигаща се конкуренция. Вече от доста години насам браншът беше доста единен и се държеше като типичен картел - в един и същи ден всички компании вдигаха цени. Имаше и време, когато шефовете им не криеха, че се събират да договарят цени. Браншът беше доста единен и миналата есен, когато си издейства от Общинския съвет нови минимални и максимални цени на услугите в Русе. 
Това обаче май беше до днес. Тази седмица „Точните“ и „Зелените“ таксита вдигнаха цените. Дневната им тарифа от 0,89 лв. е скочи на 1,05 лв., нощната - от 0,99 на 1,20 лв, началната такса - от 2,00 на 2,40 лв., а престоят вече е 0,30 лв. на минута. Като мотив се изтъкват повишените цени на горивата, консумативите, резервните части и цената на труда, тъй като работещите изискват по-голям надник, с който да посрещнат поскъпването на живота. Другите три фирми - „Миланов“, „Такси 6“ и „Юнион“ продължават да возят на старите цени. И твърдят, че 20% поскъпване е твърде много, за да го понесат безропотно клиентите. 
Търсенето на таксиметрови услуги падна много по-време на пандемията, а действащите таксита останаха наполовина. В началото на 2019 г. в регистъра на Общината фигурираха над 1000 коли. Сега те са 526.