Делото за укриване на данъци в особено големи размери от румънски гражданин ще се гледа по общия ред, стана ясно на вчерашното разпоредително заседание в Окръжния съд.
До обяд не беше сигурно дали Матей Михай е получил призовката си за съдебното заседание, но в 13 часа той се яви с адвоката си в залата. След като съдия Петър Балков даде ход на делото, подсъдимият и защитникът му отхвърлиха всички обвинения за укриване на данъци за над 580 000 лева. Матей не се призна за виновен и поиска делото да се гледа по общия ред. Адвокатът подкрепи искането и следващото заседание бе насрочено за края на този месец.   
Както „Утро“ вече писа, според обвинителния акт Матей Михай открил фирми в Румъния и Русе и за периода 6 февруари 2015 година - 29 март 2016-а започнал да извършва експорт на стоки, но само по документи. Така на седем пъти Михай издал фиктивни фактури, чрез които избегнал плащане на 581 422 лева задължения към хазната - 20 234 корпоративен данък и 561 188 лева ДДС. Тъй като румънецът не посочил задълженията си в подадените в НАП-Русе справки-декларации за ДДС и в годишна си данъчна декларация, измамата е засечена на 29 март 2016 година и той е арестуван в квартирата му на ул.“Цар Асен“ от Икономическа полиция. Досъдебното производство срещу него е приключено от прокурор Валентина Личева.