Седем фирми и обединения се състезават за доставката на 15 нови тролейбуса за „Общински транспорт Русе“. Офертите им по рестартираната за трети път обществена поръчка бяха отворени вчера. Доставката на возилата е с прогнозна стойност 14,25 млн. лева без ДДС и е част от мегапроекта за подобряване качеството на атмосферния въздух в Русе чрез покупката на електрически превозни средства за градския транспорт.
Сред кандидатите отново са столичната „Биофрог ЦЗ“ ЕООД, която спечели и поръчката за доставката на електробуси, както и конкурента й „Екселор“ в консорциума „Екселор-Картомакс“, столичната „Авто инженеринг холдинг груп“ ЕООД, „Бест Корс Лотистик“ ООД, „Бест Кар Логистик“ ООД и обединението „Мотор Трейд“, в което участват хасковската „Те-Трейд Груп“ и „Бус Мотор“.
Оферта е получена и от „Българска автомобилна индустрия“ ЕАД.
Сред кандидатите този път не е „Шкода Електрик“, заради която предишната обществена поръчка бе прекратена. Чешката компания първо обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията условията на поръчката, възразявайки срещу късия срок за доставка. След отказа на антимонополния орган тя обжалва решението му и пред Върховния административен съд, който постанови, че обществената поръчка трябва да бъде стартирана наново. След неколкократни обжалвания и отлагания сега до крайния срок за финализиране на проекта остава по-малко от година, така че времето за проверка на офертите и излъчване на победител трябва да е максимално кратко.
Община Русе е поискала от Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда“ крайният срок за изпълнение на дейностите по проекта 22.02.2023 г. да бъде продължен. Едно потенциално ново обжалване обаче би увеличило рисковете милионите за покупка на тролейбуси да останат неусвоени.