„Робота та житло для людей з Украiни“ - работа и настаняване на хора от Украйна. Най-старата русенска шивашка фабрика „Арда“ е публикувала на двата езика обява, с която отваря вратите си за украинци от български произход или със статут на бежанци.
„Работим с хора от Украйна вече повече от шест месеца, те са свестни и добри хора, на които им се стовари това безумие на главата“, каза за „Утро“ управителят на „Арда“ Димитър Балканджиев. „Не става дума нито за финансова изгода, нито си представяме как ще напълним индустрията с украински шивачки. Нищо подобно - искаме да им дадем някаква сигурност и закрила, да предложим работа и подслон, да им върнем малко самочувствие. Хората бягат от войната, не искат статут на бежанци, представят си как ще се върнат скоро по домовете си“, обясни Балканджиев.
И в момента две жени от страната, потопена в ужасите на войната, работят в русенската шивашка фабрика. Преди са били петнайсетина, но са се прибрали у дома в навечерието на конфликта. „Поддържаме контакти с наш партньор в Одеса, готови сме да приютим семействата на всички хора, които са работили при нас, ако тръгнат насам“, подчерта управителят на най-старата шивашка фабрика в Русе. Два апартамента на компанията в момента са свободни и там могат да бъдат настанени бягащите от войната.
200 души работят в момента в русенската шивашка фирма, изнасят продукция за Франция и Германия, капацитетът е напълно натоварен до края на месец юни.