В Русе клошарите мръзнат от студ, в Гваделупа избухна революция, в Украйна започна война. Всички тези теми вълнуват визуалната артистка Еслица Попова, чиято изложба „Тук и Там. Термометър на социалната държава“ ще бъде открита на 14 март в Екомузея в Русе. Експозицията включва гигантски маслени платна, рисунки, анимация, инсталации.
„Нещата се преплетоха съвсем. Хората захвърлиха лопатите и хванаха пушките. Изрязаните фигурки на трансатлантическите мигранти се смесиха с украинските от всекидневието ми. Двата свята са всъщност един. Защото кълбото е малко и всички сме свързани. Не е лошо някой ден да живеем в мир. Нека еволюираме така, че да сме способни“, казва Еслица Попова в концепцията на изложбата.
„Бих искала с творбите си да предложа малко утеха за неспокойните и милост към самите нас. Защото ни липсва добротата и способността да се отделим от безумното всекидневие, което ни убива с безмерния си натиск и студенина. Бих искала да поспрем, да видим непоносимото, с което сме свикнали и то е част от нас. Да размислим. В перспектива - да реагираме и без патос да станем по-добри“, споделя още космополитната Еслица, която твори на Карибите и в Нисово. 
Еслица Попова получава за втори път подкрепа за свой артистичен проект от Национален фонд „Култура“. Миналата година отново в Екомузея беше показана концептуалната й изложба „Изтъкани от българска вълна“, която отразяваше световете на мигрантите и движенията им по света.
По време на откриването еколози и етнолози ще разкажат за експонираната в Екомузея артистична инсталация „Документ от Осмия ден“ на Антоний Софев. Тя е символ на екопротестите от 80-те години на 20 век в Русе, предизвикали началото на демократичните промени в България.