Значими обекти от културното наследство от римско време и важни туристически места, свързани с наследството от Русе и Русенския край, влизат във фокуса на новата международна инициатива „Запознай се с римляните“. Идеята на базирания в Белград Дунавски компетентен център (DCC) осигурява видимост на римски обекти и туристически места по Дунав.
Тази седмица екип на DCC снима с 360-градусова камера повече от десет русенски обекта: хотел „Ана Палас“ до Римската крепост Сексагинта Приста, винарната с хотел „Седем поколения“ до римския форт Тримамиум, винарната с ресторант „Левента“ с изглед към Дунав. Ивановските скални църкви, като обект на ЮНЕСКО, ще бъдат сред акцентите, както и мамутът от Екомузея, който отдавна се е утвърдил като местна забележителност.
Организацията от Сърбия бе в основата на създаването на Европейския културен маршрут „Пътят на римските императори и дунавския път на виното“, който е утвърден в шест държави. „Запознай се с римляните“ представлява виртуален тур по маршрута. Регионалният музей в Русе партнира във всички усилия по създаването и популяризирането на европейския маршрут. Готовите филми могат да се видят в YouTube канала RomansWineDanube.