Наследниците на вокалния педагог и учител на поколения оперни изпълнители Георги Делиганев са предали ценни документи на Държавния архив в Русе, съобщиха с благодарност оттам. Съпругата Милка и синът Любомир Делиганев са предоставили за публично съхранение колекция от богатата история на маестрото, сред които доказателства за концерти, изяви на негови ученици и майсторски класове.
Георги Делиганев (1934 - 2021) е роден в Русе. Знакова фигура в българското хорово изкуство, заедно с проф. Васил Арнаудов той допринася за световното развитие на русенския хор „Родина“. Теоретик и педагог на хоровото изкуство, Георги Делиганев е автор на трудове и публикации по темата.
Маестро Делиганев е свързан с хоровото развитие на формации от Русе, Габрово и Свищов, почетен гражданин е на трите града, носител на орден „Кирил и Методий“ и наградата „Неофит Рилски“. Като последователен педагог маестро Делиганев обучава повече от 130 възпитаници, повече от които днес работят в големи европейски оперни театри и професионални състави.